Verdens bedste brød er grydebagt og super lækkert og sprødt det smager dejligt

Verdens bedste brød

Verdens bedste brød er grydebagt og super lækkert og sprødt det smager dejligtTil min fødselsdag bagte jeg Kvalimad’s efterhånden berømte “Verdens bedste brød“. Det er et langtidshævet brød, der ikke skal æltes, og hvor der skal så lidt gær i, at man tror det er løgn. resultatet er et sprødt, fugtigt og lækkert brød, der bare smager godt. Hemmeligheden er den længe hævning, den våde dej, men også måden hvorpå det bliver bagt. Brødet bages nemlig i en stegeso, gryde etc. hvor fugtig holdes inde i brødet. Jeg havde længe haft det i tankerne, og endelig kom der en undskyldning for at lave det. Den eneste ulempe er, at brødet bages udelukkende på hvedemel, så det er ikke ligefrem det sundeste. Dog kan man udskifte dele af hvedemelet med grahamsmel eller andet fuldkorn – der er jeg bare ikke kommet til endnu.

Ingredienser
  • 625 gram mel (10 dl.)
  • 5 dl (1/2 ltr) vand
  • 2 tsk salt
  • gær på størrelse med en ært (og det er IKKE meget!)
Fremgansmåde

Eftersom det er et langtidshævet brød, skal man allerede starte 12 timer før, at man egentlig skal bruge brødet. Det vil sige enten aftenen før, så det kan hæve natten over – hvor man så kan bage det om morgenen. Eller også kan man starte om morgenen, hvor brødet skal bages om aftenen.

Start med at røre den lille bitte klump gær (på størrelse med en ært) ud i vandet, således det er jævnt fordelt. Brug gerne en stor skål. Tilsæt herefter salt og mel, og rør blandingen sammen med en ske. Du skal kun blande indtil alt melet er vådt – længere tid behøves det ikke!

 

Verdens bedste brød er grydebagt og super lækkert og sprødt det smager dejligt

Nu skal det så hæve i 12 timer ved stuetemperatur (Du kan også koldhæve dejen natten over i køleskabet). Efter hævningen vil dejen være meget luftig og flydende og gerne store bobler. Den lange hævning er grunden til, at man ikke behøver at ælte brødet. Det er gæren, der gør ælte-arbedjet. Den kan sagtens tåle at hæve længere, men 12 timer er minimum.

Hæld nu dejen ud på et bord dækket med mel og fold dejen sammen i 3 led. Først den ene vej og så den anden. Se videoen her.

Læg herefter dejen i et smurt fad (med olie) eller skål og lade den hæve i endnu 2 timer.

Det der gør brødet så godt, er måden hvorpå det bliver bagt. Brødet skal nemlig bages i en gryde eller stegeso inde i ovnen. Grydens låg holder dampen fra dejen inde, og så varer det længere om, at skorpen sætter sig og bliver hård. Det gør, at brødet hæver mere op inde i ovnen.

Ovnen skal varmes op til 250 grader (varmluft). Lad gerne ovnen stå i cirka 1/2 time efter, at den har nået temperaturen, således man er sikker på, at den er god varm. Er ovnen ikke varm nok, bliver skorpen nemt for tynd og blød. Gryden eller stegesoen kommer du ind i ovnen fra start – altså mens ovnen stadig er kold.

Når dejen er hævet færdig vendes den over i den varme gryde – uden at den smøres! Det er vigtigt, at dejen kun fylder gryden halvt op, da den hæver meget inde i ovnen. Der kommes låg på, og den sættes ind i ovnen.

Først: skal den bages i 30 minutter ved 250 grader (varmluft) MED låg

Derefter: skal den bages i 15 minutter ved 230 grader (varmluft) UDEN låg.

 

Når brødet er kommet ud af ovnen, skal det køle i mindst 20 minutter inden du serverer det. God fornøjelse – du kommer ikke til at fortryde det!

Verdens bedste brød er grydebagt og super lækkert og sprødt det smager dejligt

 

 

Follow on Bloglovin

2 comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *