Til min fødselsdag bagte jeg det brød, der efterhånden har fået navnet “Verdens bedste brød”. Det er et langtidshævet brød, der ikke skal æltes, og hvor der skal så lidt gær i, at man tror det er løgn.
Resultatet er et sprødt, fugtigt og lækkert brød, der bare smager godt. Hemmeligheden er den længe hævning, den våde dej, men også måden som det bliver bagt. Brødet bages nemlig i en stegeso, gryde etc. hvor fugtig holdes inde i brødet.
Jeg havde længe haft det i tankerne, og endelig kom der en undskyldning for at lave det. Den eneste ulempe er, at brødet bages udelukkende på hvedemel, så det er ikke ligefrem det sundeste. Dog kan man udskifte dele af hvedemelet med grahamsmel eller andet fuldkorn – der er jeg bare ikke kommet til endnu.
Verdens bedste brød - grydebagt
Prep
Cook
Inactive
Total
Eftersom det er et langtidshævet brød, skal du allerede starte 12 timer før, at du egentlig skal bruge brødet. Det vil sige enten aftenen før, så det kan hæve natten over – hvor man så kan bage det om morgenen. Eller også kan man starte om morgenen, hvor brødet skal bages om aftenen.
Det der gør brødet så godt, er måden hvorpå det bliver bagt. Brødet skal nemlig bages i en gryde eller stegeso inde i ovnen. Grydens låg holder dampen fra dejen inde, og så varer det længere om, at skorpen sætter sig og bliver hård. Det gør, at brødet hæver mere op inde i ovnen.
Ingredients
- 625 gram mel (10 dl.)
- 5 dl (1/2 ltr) vand
- 2 tsk salt
- gær på størrelse med en ært (og det er IKKE meget!)
Instructions
- Rør den lille bitte klump gær (på størrelse med en ært) ud i vandet. Brug gerne en stor skål, da dejen hæver en del.
- Tilsæt herefter salt og mel, og rør blandingen sammen med en ske. Du skal kun blande indtil alt melet er vådt – længere tid behøves det ikke!
- Lad dejen hæve i 12 timer ved stuetemperatur (Du kan også koldhæve dejen natten over i køleskabet). Efter hævningen vil dejen være meget luftig og flydende og gerne store bobler. Den lange hævning er grunden til, at man ikke behøver at ælte brødet. Det er gæren, der gør ælte-arbedjet. Den kan sagtens tåle at hæve længere, men 12 timer er minimum.
- Efter hævningen: Hæld nu den meget livlige dej ud på et bord dækket med mel og fold dejen sammen i 3 led. Brug en hånddejskraber til ligesom at vende dejen sammen.
- Læg herefter dejen i et smurt fad (med olie) eller skål og lade den hæve i endnu 2 timer.
- Ovnen skal varmes op til 250 grader (varmluft). Lad gerne ovnen stå i cirka 1/2 time efter, at den har nået temperaturen, således du er sikker på, at den er god varm. Er ovnen ikke varm nok, bliver skorpen nemt for tynd og blød. Gryden eller stegesoen kommer du ind i ovnen fra start – altså mens ovnen stadig er kold.
- Når dejen er hævet færdig vendes den over i den varme gryde – uden at den smøres! Det er vigtigt, at dejen kun fylder gryden halvt op, da den hæver meget inde i ovnen. Der kommes låg på, og den sættes ind i ovnen.
Først MED låg: skal den bages i 30 minutter ved 250 grader (varmluft) MED låg
Derefter UDEN låg: skal den bages i 15 minutter ved 230 grader (varmluft) UDEN låg.
Når brødet er kommet ud af ovnen, skal det køle i mindst 20 minutter inden du serverer det. God fornøjelse – du kommer ikke til at fortryde det!
Wuuaw det ser lækkert ud!! DET må jeg prøve!! Tak for lækker blog Maria 🙂
Det synes jeg bestemt, at du skal prøve!
Og tak for det 🙂
Kh. Maria/Madgladmad