rugboller med lakrids er anderledes og sunde fuldkornsboller

Rugboller med lakrids

For et stykke tid siden købte jeg lakridspulver fra urtekram og lavede blandt andet mandler med hvid chokolade og lakrids. Jeg har siden tænkt over, hvad jeg ellers skulle bruge pulveret til. Det er jo blevet mere og mere populært at bruge det som krydderi i mad og i søde desserter, men jeg havde aldrig set det i boller. Lige indtil jeg fandt en opskrift i bladet “Bolig liv” (tror jeg) på rugboller med lakrids! De skulle straks prøves, så jeg lavede dejen i går aftes og bagte bollerne i morges. De lugtede fantastiske i ovnen – en mørk duft af lakrids og nybagte boller. Jeg havde dog troet, at lakrids smagen var kraftigere i bollerne, men det gjorde ikke noget, da den jo ikke skal overdøve, men blot have en mild smag/snert af lakrids.

Ingredienser: Rugboller med lakrids
  • 2 1/2 dl. yoghurt
  • 2 1/2 dl. vand
  • 10 g gær
  • 1 spsk. salt
  • 1 spsk. olivenolie
  • 250 g rugmel
  • 400 g hvedemel
  • 1 1/2 spsk. lakridspulver
  • Pynt: fx græskarkerner, solsikkekerner, havregryn, hørfrø etc.
Fremgangsmåde

Første dag: Start med at hælde yoghurt og vand i en skål, og bland det sammen, hvorefter gæret skal opløses deri. Tilsæt salt og olie. I en anden skål skal du blande rugmel og hvedemel. Blandt melet sammen med de våde ingredienser. Nu skal dejen æltes i cirka 8 min. eller bare til, at du synes det er fint. Dejen skal nu stilles i køleskabet, hvor det skal hæve tildækket til næste dag (gerne 12 timer). Jeg plejer at lave det om aftenen, så er det nemt og hurtigt at lave bollerne om morgenen – der er jo næsten ikke noget bedre end friskbagte boller.

Anden dag: Tag dejen ud af køleskabet og læg den på køkkenbordet. Nu skal lakridspulveret i aktion, da det skal drysse over dejen. Dejen skal æltes godt igennem, så lakridspulveret bliver grundigt fordelt i dejen. Dejen skal gerne være lidt klistret. Inden bollerne kommes i ovnen, skal de pensles med lidt vand og drysses med evt. kerner eller frø – eller lidt lakridspulver.

Bollerne skal bages ved 225 grader i cirka 12-15 minutter. Hold øje med dem, da de hurtigt kan få for meget ved så høje temperaturer. Jeg fik cirka 12 boller.

rugboller med lakrids er anderledes og sunde fuldkornsboller

rugboller med lakrids er anderledes og sunde fuldkornsboller

Follow on Bloglovin

5 comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *