Fuldkornsboller med rødbede er sunde og dejlig svampede og nemme og lette at lave

Rødbedeboller

De fineste boller er i dag blevet bagt. Jeg havde nemlig nogle rødbeder tilovers og valgte at bage rødbedeboller. De afgiver jo enormt meget farve, som farver hele dejen lyserød. De ville være perfekte til pigefødselsdage eller temafester. Jeg er i hvert fald vild med farven – ved dog ikke, hvordan kæreste vil reagere på de nye madpakkeboller.

Jeg lavede dobbeltportion, da arbejdet med rødbeder til tider kan være besværligt pga. farven, som jo farver alt, hvad den overhovedet kommer i nærheden af. Jeg brugte engangshandsker, da jeg skrællede, og rev dem, men det er overhovedet ikke nødvendigt – blot nemmere. Så fryseren blev godt fyldt op med de smukke lyserøde boller.

Ingredienser (30 stk.): Rødbedeboller
  • 190-200 g. revne rødbeder
  • 85 g. fuldkornsmel (af rug)
  • 40 g. havregryn
  • 500 g. hvedemel
  • 1 dl. solsikkekerner
  • 1/2 dl. græskarkerner
  • 3 tsk. salt
  • 25 g. gær
  • 3 dl. lunkent vand
  • 2 spsk. olie
  • 2 dl. A38 eller et andet surmælksprodukt
  • solsikkekerne eller andre kerner til at drysse oven på bollerne, inden de skal i ovnen
Fremgangsmåde

Start med at skrælle og rive rødbederne. Bland herefter fuldkornsmel, havregryn og hvedemel sammen med solsikkekerner, græskarkerner og salt. I en anden skål opløses gæret i det lunkne vand – når det er opløst tilsættes olie, A38 og de revne rødbeder. Nu skal det hele blandes sammen. Rør godt rundt indtil alt er blandet sammen. Dejen skal være klistret, men ikke våd, ellers skal du tilsætte lidt ekstra mel – rødbederne kan også variere i saftighed. Dejen sættes nu i køleskabet natten over.

Hvis ikke du har tid til at vente til næste dag med at bage bollerne, kan du også lade dem hæve i 1 time ved stuetemperatur. De skal så også efterhæve 30 min efter, at boller er klasket på bagepladen.

Når dejen har stået natten over i køleskabet tages dejen ud. Tag en stor ske frem og dejen skal nu blot klaskes op på bagepladen uden at formes. Så man er fri for at have fingrene i dejen. Du kan også drysse bollerne med lidt solsikkekerner. Der bliver cirka 30 boller. Bollerne skal have 20-25 min. i en 200 grader varm ovn.

 

Follow on Bloglovin

11 comments

  1. Camilla

    De ser SÅ lækre ud og jeg har planlagt at lave dem efter din opskrift længe, men nu står jeg og er i gang og synes dejen er meget tør i forholdet til normale koldhævede boller?
    Var din dej også så tør, at du kunne stikke en finger i, uden at den var klistret til i dej, da du tog den op?

    Mvh Camilla

    • mariaskriver2@hotmail.com
      Author

      Kære Camilla
      Dejen skal gerne være klistret – ikke våd, så får man det bedste resultat. Sådan som du beskriver din dej ville jeg nok hælde en lille smule mere væske i. Problemet med at bage efter opskrifter er, at der er mange faktorer, der kan spille ind på resultatet. Fx kan meltyperne og kvaliteten variere, hvilket kan medføre, at man ikke 100% kan gå efter opskriften. Det samme med de vægte som man bruger. Derfor er det vigtigt, at man holder øje med dejen og enten tilsætter lidt mere væske eller mel – alt efter hvordan man synes, at dejen skal være 🙂
      Jeg håber, at du kan bruge mit svar 🙂
      Kh. Maria/Madgladmad

      • Camilla

        Glemte helt at svare dig i september 🙂 Men dit svar var meget brugbart og bollerne er nu blevet så fast en del af vores weekendmorgener, at manden efterspørger dem, når vi er løbet tør – Og det er stort her i huset, når der er frugt eller grønt i bagværket 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *