Så er der bagt boller. I morges blev der igen bagt boller, men denne gang med en helt ny opskrift, jeg plejer altid at bruge A38 eller et andet surhedsmiddel, men det var der ikke i køleskabet til morgen, så det blev uden – og de blev super gode!
Ingredienser: Grovboller (cirka 20 boller)
- 25 g gær
- 7 dl vand
- 2 spk. rapsolie
- 2 tsk salt
- 2-3 revne gulerødder (kommer an på størrelsen, cirka 3 små eller 2 store)
- 500 g hvedemel
- 100 g kerner (fx solsikke, hørfrø, sesamsfrø)
- 150 g grahamshvedemel
- 150 g fuldkornsspeltmel
- Hvis ikke du har de ovenstående fuldkornsprodukter, så brug hvad du har, det er lige meget – det samme med kernerne.
Fremgangsmåde
Start med at røre gæren ud i 1 af de 7 dl. vand – sørg for at vandet er lunkent.
Derefter blander du resten af vandet (6 dl.) sammen med den 1 dl. vand med gær sammen med rapsolie og salt.
Kom de revne gulerødder, hvedemel, kerner, grahamsmel og fuldkornsspeltmel i skålen. Rør dejen rundt med en røreske, til den er ensartet og hænger sammen. Dejen vil være klistret og du behøves ikke at ælte dejen. Dejen skal nu hæve i en halv time. Du kan også vælge at dække skålen med film, og stille den i køleskabet til næste dag.
Når dejen har hævet i cirka en halv time – gerne mere – så skal du forme cirka 20 boller med en grydeske, som du bare klasker ned på bagepapiret – dejlig nemt.
Pensl bollerne med mælk (kan sagtens udelades), og bag dem i ca. 20 minutter ved 200 grader (varmluft) til de er gyldne. Stil de nybagte grovboller til afkøling på en bagerist. Hvis du har to plader boller i ovnen på samme tid, skift gerne plads efter halvdelen af tiden – 10 minutter.
Husk at holde øje med dem – nogen gange oplever jeg, at de kun skal have 18 minutter og omvendt andre gange mere end de 20 minutter. Så tjek dem lige undervejs, så er du helt sikker på, at de bliver perfekte.
Prøv også min anden opskrift på fuldkornsboller med gulerødder og kerner.
Super super lækre boller! Mmm! En opskrift på grove boller som er luftige og fugtige og med sprød skorpe.
Jeg har erstattet kernerne med meget grofthakkede mandler og så tilsatte jeg en ordentlig omgang ingefær og lidt ekstra sukker for ikke, at få bitre boller.
Det var dejligt at høre 🙂 Lyder super spændende med din version af bollerne – det må jeg da helt sikkert prøve! 🙂
Super lækre boller.. Dog bliver mine helt flade 🙁 Har du et god råd til det?
Halløjsa!
Det lyder ikke så godt, men det kan skyldes flere ting.
Hvordan var din dej, da du klaskede dejen på pladen? Og hvilke meltyper har du brugt?
De informationer vil i hvert fald hjælpe mig til at finde ud af, hvad der er gået galt 🙂
Kh. Maria/madgladmad
Hej igen.
Jeg brugte ingen kerner, da hverken mig eller kæresten er vilde med det..
men jeg brugte grahamsmel, alm. hvedemel og fuldkornshvedemel 🙂
Og min dej var ikke sådan vildt klistret, men synes bare den virkede så “tynd” så derfor puttede jeg lidt mere mel i..
Jeg er jo vant til at lave “normale” boller, som er “høje” og luftige.
Og desuden så fik jeg heller ikke rigtigt en sprød skorpe som håbet 🙁
Men altså, de boller jeg lavede smagte nu rigtig godt – men tror de kunne blive endnu bedre hvis jeg kunne lave dem som du har gjort!
Hej igen 🙂
Hvis du undlader kernerne ville jeg putte ekstra mel i, som du også valgte at gøre. Derudover er det vigtigt, at dejen har den “rigtige” konsistens, hvilket afhænger af meltyper osv. Det vil sige, at selvom jeg giver nogle mål i opskriften, så vil det altid kun være cirka, da melet varierer så meget.
Hvis du vurderer, at dejen er for klistret, så tøv ikke med at putte mere mel i – også selvom du allerede har hældt den mængde mel i, som står i opskriften. Det er til tider desværre en hård fin balance for at få den rigtige konsistens 🙂 Men jeg er ked af, at dine boller ikke blev som ønsket! Jeg vil prøve at bage bollerne i weekenden for at se, om jeg kan forklare/beskrive opskriften bedre. God aften 🙂
Kh. Maria/madgladmad
Blot et lille hint.. Tilsæt aldrig salt i gæropløsningen (vand – gær) da gæren derved ødelægges. Det osmotiske tryk i gærcellerne springes, hvorved gærcellerne ødelægges, og hæveeffekten i dejen reduceres til et minimum. Ligeledes vil olien indkapsle gærcellerne og reducere hæveeffekten. Derfor, vent altid med salt og olie til sidst, efter der er tilsat mel til blandingen. Mvh Martin
Tak for tippet, Martin 🙂
Kh. Maria/madgladmad
Jeg har prøvet din opskrift RET mange gange.. Nogle få gange med knap så god succes
Kære Julie
Tak for din kommentar. Det er jeg da ked af at høre.
Kan du fortælle lidt mere om, hvad der går galt?
Jeg lytter meget gerne på mine læsere, og hvis du mener, at der er noget galt med opskriften, så vil jeg gerne forsøge at finde frem til manglen/fejlen 🙂 Det kan være, at mine formuleringer eller mængdeangivelser ikke er fyldestgørende?
Kh. Maria/Madgladmad
Hejsa
Super lækre boller – Vil bare sige, at jeg er SÅ glad for denne opskrift. Det er bare rigtig sunde boller uden æg og smør..
Jeg har de sidste par gange brugt hørfrø, men prøver med sesamfrø idag. Ligeledes putter jeg ikke så meget fuldkorns mel i (jeg bruger fuldkorns hvede mel, da jeg ikke har speltmel), men ca. 75g og 75g durum mel.
Mine skal bages noget mere end 16 min ellers er de ikke gennembagte.
Tak for opskriften!!
Mvh
Michael
Hej Michael.
Tusind tak for din kommentar. Det fede ved opskriften er nemlig, at man bare kan skifte ud med frø, kerner osv. alt efter, hvad man lige har lyst til. Så man kan variere den i en uendelighed. Jeg elsker også hørfrø i bollerne. Jeg har selv lige afprøvet valnødder og tørrede tranebær i dejen, og hvor jeg så undlader gulerødderne, da det ellers vil blive for sødt. Sig endelig til, hvis du kommer på andre gode variationer. Du må ha’ en dejlig dag.
kh. Maria/Madgladmad
Fantastiske boller og en dejlig nem opskrift.
Men blot en lille tanke, hvis man stiller dejen til hævning til næste dag, skal der så ikke mindre gær i? Jeg tænker risikere man ikke den kommer til at smage for gæret?
Kære Maiken
Tusind tak for din kommentar 🙂 Du kan sagtens putte mindre gær i, hvis du har lyst. Koldhævning gør nemlig, at der ikke behøves så meget gær i. Jeg synes dog, at 25g passer perfekt til mig, og jeg gagranterer, at den ikke smager gæret 😉 Hvis du prøver med mindre gær i opskriften, må du meget gerne skrive din oplevelse herinde 🙂 Du må ha’ en herlig dag.
Kh. Maria/Madgladmad
Hej Maria
Jeg lavede dine boller her til aften.
Jeg fulgte dine mål 100% og brugte samme meltyper. Men dejen var simpelthen så tynd. Så jeg var nødt til at komme en del mere mel i. Men stadig da jeg kom dem på pladen, var dejen så tynd, at de flød helt ud. Og de blev flade og hævede ikke synderligt. Det skal også siges, at de 2 gulerødder jeg brugte var temmelig store, kan det være fordi, jeg har brugt for meget gulerod? Jeg brugte endvidere 100 g hørfrø.
Hvad mon jeg gør galt?
PS: smagen var dog helt fantastisk, ungerne var også vilde med dem.
Kh
Lise
Hej Lise
Det er jeg ked af at høre. Jeg har ikke selv haft de samme problemer, men det kan sagtens være de store gulerødder, der er skyld i den våde dej. Alligevel lyder det som om, at der er noget andet galt. Jeg synes, at du gjorde det rigtige – nemlig at stole på din intuition og dermed putte mere mel i dejen. Jeg råder altid mine læsere til at vurdere dejens konsistens, da man aldrig kan vide sig 100% sikker på en opskrift, da det er forskellige vægte, meltyper og ovne, man bruger. Det er desværre svært for mig at sige, hvad der nøjagtig er gået galt, men jeg vil prøve at lave opskriften i weekenden. Rigtig god weekend!
Kh. Maria/Madgladmad
Hej Maria
Bager de her boller igen og igen og de er lige gode hver gang 😉
Har lige bagt dem igen idag 😉
Måske jeg skal prøve dem med tranebær og valnødder og så måske uden gulerødder som du skriver i “tråden”.
Kh
Michael
Hej Michael
Det er jeg virkelig glad for at høre 🙂 Jeg synes bestemt, at du skal prøve med valnødder og tranebær, det er en skøn blanding! Sig endelig til, hvad du synes.
Kh. Maria/Madgladmad
Kom lige til at tænke på…
Har du prøvet at putte havregryn i? Jeg tilsætter 50 gram gær, da jeg ikke er typen der har tålmodighed til “koldhævning”. Men jeg tænker, om det måske gør noget ved konsistensen, at jeg ikke laver koldhævning?
Mine boller bliver hurtigt “efter en dag el. to” knap så luftige. Har du erfaringer med, om det er koldhævningen, der gør noget ved det, altså at de er “luftige” længere tid?
Kh
Michael
Ja, jeg prøver at variere så ofte, jeg kan. Havregryn er også en god erstatning for fuldkorn. Fordelen ved koldhævning er, at brødet får en bedre struktur, bedre smag og bedre holdbarhed, men det hæver knap så højt op. Boller er bare bedst friskbagte, de bliver generelt hurtigt tørre. Min erfaring er, at en “tør” dej giver boller, der tørrer hurtigere. Jeg synes, at bollerne holder længere tid på fugten, hvis der kommer revet gulerødder, squash osv. i dejen – altså bliver de ikke så hurtigt tørre, som dem uden 🙂
Kh. Maria/Madgladmad
Skal de bages på varmluft og kan man erstatte med rugmel i stedet for de andre mele? Altså udover hvedemelen? Mine blev total klistret efter 1 time på over/undervarme og jeg måtte skære bollerne op og bage dem så at de ogås blev færdige indeni
Men er rugmel et dårligt valg i de her boller?
Hej Liz
Ja, de skal bages på varmluft – det kan være grunden til, at de ikke har fået nok. Tiden i ovnen afhænger også af, hvor store du laver dine boller. Så tjek altid bollerne undervejs for at se, om de skal have mere eller mindre 🙂 Du kan sagtens bruge rugmel, men jeg ville ikke bruge ret meget, da det er en meget tung meltype. Når du skifter meltyperne ud, skal du være meget opmærksom på dejens konsistens. Du kan ikke altid være sikker på målene i opskriften, da det afhænger af melets kvalitet og type (det gælder for alle opskrifter – også selvom du ikke skifter meltypen ud). Jeg håber, at det giver svar på dit spørgsmål.
Mvh. Maria
Hejsa 🙂 Du skriver faktisk både at de skal bages i hhv. 20 og 16 minutter. Hvilken af delene passer og hvorfor nødvendigt med varmluft? Hvor mange grader på varmluft? 🙂 Kig lige før og efter det sidste billede. Der er informationerne lidt forvirrende. De er i ovnen nu – uden varmluft. Glæder mig til at se resultatet 😀 Tør ikke bruge varmluft 😮 !
Hej Hannah
Haha.. det kan jeg godt se. Jeg har nu rettet det i indlægget. Undskyld for forvirringen! Jeg håber, at bollerne ved gode 🙂
/Maria
Hej Maria!
Tusind tak for en dejlig opskrift, bollerne blev simpelthen så gode, og de var mega nemme at lave.
Jeg så at nogen havde problemer med at bollerne blev flade, jeg har ikke læst alle kommentarerne, men nu kommer jeg alligevel lige med et godt råd;
Når dejen har hævet, tog jeg det direkte og formede det, og passede på med ikke at slå luften ud af den, og de er blevet tårnhøje og lækre.
Knus Marie
Hej Marie 🙂 Hvor dejligt at høre! Og tak for tippet – det kan være, at andre kan få glæde af det! kh. Maria