Jeg havde for noget tid siden købt tarteletter, fordi jeg hungrede efter høns i asparges. Det er god gammeldags spise, som vi får for sjældent. Det er ikke lige verdens sundeste måltid, men det smager til gengæld godt. En rigtig mormorspise.
Ingredienser til kogning af kyllingen (Høns i asparges)
- 1300 g kylling (hel kylling)
- 2 liter vand
- 2 1/2 tsk salt
- 10 peberkorn
- Suppevist (fx persille, timian og laurbærblade)
- Forskellige grøntsager (hvad du lige har, jeg brugte 3 gulerødder, 2 løg, 1 forårsløg)
Ingredienser til asparges sauce (Høns i asparges)
- 50 g smør
- 3-4 spsk mel
- 6-7 dl hønse fond
- 1 dl fløde (kan undlades)
- 1 dåse hvide asparges + væsken
- salt og peber
- persille til pynt
Fremgangsmåde – kyllingen
Start med at skylle kyllingen grundigt – specielt indeni, da der bl.a. sidder en masse blod. Skær gerne den lille rumpe af kyllingen. Læg den i en stor gryde. Jeg brunede den lige hurtigt i lidt smør, men det er ikke nødvendigt. Hæld herefter vand over kyllingen, så vandet lige dækker. Kog det op, og skum den. Herefter kommer du suppevisten, grøntsagerne, salt og peberkorn i gryden. Kogetiden afhænger af kyllingens størrelse. Jeg kogte min i 60 minutter. Når kyllingen er kogt færdig, skal den lige køle lidt af inden, du kan pille alt kødet fra den.
Når kyllingen er kølet lidt af, skal kødet pilles af og gemmes til sausen. Si fonden fra i en sigte, og gem den i en skål. Du kommer ikke til at bruge al fonden til saucen, men den kan du heldigvis gemme til en sauce, suppe eller andet. Du må IKKE smide det ud. Grøntsagerne og krydderkvisten bruger jeg ikke til mere end fonden, så det smider jeg ud herefter.
Fremgangsmåde – asparges sauce (opbagt)
Smelt smørret og vær klar med et piskeris. Kom 1 spsk mel i af gangen, og rør rundt indtil det hele er fordelt i smøret. Hæld herefter kyllingen-fonden i lidt af gangen. Kom også vandet fra de hvide asparges samt fløde i saucen. Rør godt rundt. Alt afhængigt af hvor tyk du vil have saucen, kan du tilsætte mere fond eller fløde. Smag til med salt og peber.
Hæld nu de hvide asparges og kyllingekødet i saucen og varm det let op igen.
Flot blog og fine billeder, -jeg bliver helt sulten af at læse den:) Min mormor plejede at lave høns i asparges på præcis samme måde som du beskriver. Så var der hønsekødssuppe første dag og tarteletter dagen efter:)
Tak 🙂 Ja, det vækker også minder hos mig – især om min bedstemor. Det er skønt, at man gennem mad kan blive suget lidt tilbage i tiden engang imellem.
Mmmm hvor ser det lækkert ud! Har aldrig selv lavet tarteletter før, men det er bare nostalgi for alle pengene.
Tak 🙂 Det er faktisk min første gang med en hel kylling, tidligere har jeg brugt kyllingebryster, men det er altså bare ikke det samme. Ja mad-nostalgi er skønt 🙂
Hvorfor skal man ikke bruge fonden fra kyllingen, når der jo i opskriften står hønsefond?
Hov, så lige at der stod, at man ikke skal bruge al fonden – sorry :o)