Det kolde vejr udenfor giver mig lyst til varme gryderetter for tiden. Derfor kommer der lige endnu en skøn vinter ret, som kan være med til at varme på de kolde aftner.
Ingredienser: Gullasch
- 500 g okse- eller kalvekød
- 4 spsk. tomatkoncentrat
- 3 spsk. cayenne peber eller paprika (førstnævnte er stærkest)
- 3 tsk. spidskommen
- 2 laurbærblade
- salt og pebber
- 1/2 liter okse- eller kalvefond
- 300 g rodfrugter (fx persillerod, gulerødder, kartofler, jordskokke pas på med jordskokke, de bliver meget søde)
- 150 g. champignon
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- 1 rød peberfrugt
- 2 stilke bladselleri
- 3/4 chili (resten skal bruges i rodfrugtmosen)
- 2 spsk. olivenolie
- persille til pynt
Fremgangsmåde
Skræl rodfrugterne, og skær dem i tern, og kom dem op i gryden, efter det har stået mindst 1 1/2 time. Jeg brugte gulerødder, persillerod, jordskokke. Jeg lod kun halvdelen af gulerødderne komme i gryden, resten gemte jeg til panden – så er der både nogle møre gulerødder og nogle med lidt mere bid i.
Skær champignonerne, løg, hvidløg, peberfrugter i store tern. Hak chilien i mindre stykker. Kom dem på en pande, og rist dem hurtigt, og hæl dem i gryden med det andet. Det skal nu stå i cirka 1/2 time inden det er klar til servering.
Server med rodfrugtmos og hakket persille.
Ingredienser: rodfrugtmos med chili
- 700 g kartofler
- 300 g rodfrugter (fx gulerødder, persillerod, jordskokke, rødbede etc.)
- 1/4 chili
- lidt cheddar ost (kan undlades, men havde lige noget i køleskabet og det er vildt lækkert i mosen)
- 1,5 dl. mælk
- 50 g smør
- salt og peber (først efter, at du har blendet det til mos)
Fremgangsmåde
Skræl kartofler og rodfrugter og kog dem til de er møre. HUSK ingen salt i kartoffelmosen, da saltet er med til, at kartoflerne bibeholder deres stivhed, og det er ikke godt til mosen. Når det er kogt færdigt hælder du vandet fra og lader dem stå og dampe lidt. Put mælken i lidt af gangen, mens du blender (med en stavblender) eller pisker mosen. Tilsæt osten, chilien og smør.
Jeg kan godt lide, hvis mosen ikke er pisket eller blendet helt tynd. Det er lækkert, hvis man kan se nogle små stykker gulerod eller persillerod – det giver en mere rustik fornemmelse. Jeg dryssede lidt hakket persille over mosen inden servering.
Skriv et svar