Jeg har længe ventet på at skrive dette indlæg, da jeg er vild med flødeboller og efterhånden har lavet dem et par gange! Øvelse gør mester. Og det er slet ikke så svært, som jeg troede, det kræver bare tid. Og lidt fingersnille 😉 Jeg har fundet frem til en opskrift, som jeg bruger hver gang, jeg laver flødeboller, og den virker bare. Det er Mette Blomsterbergs opskrift på flødeboller. Det er en nem opskrift, som er lige til at gå til.
Du skal ikke være bange for at kaste dig ud i flødebolle-projektet! Det tager tid, men så smager de til gengæld super godt! Og så kan man tilføje lige det, som man er vild med. Min favorit er fx lakridsflødeboller med hvid chokolade. Mums.
Opskriften er til 24 store flødeboller. Jeg plejer altid at lave små flødeboller, da jeg synes, at de passer godt til kaffen og gæster. Hvis du laver dem mindre, bliver der selvfølgelig flere end 24 flødeboller.
Flødeboller
Prep
Total
Ingredients
- Bunde:
- 400 g marcipan
- lidt flormelis
- Skum:
- 250 g sukker
- 75g vand
- 110 g glykosesirup
- 140 g past. æggehvider
- 15 g sukker
- Du kan nemt variere dit flødebolleskum ved fx at tilsætte frysetørrede hindbær, kornene fra 1 vanillestang, citronsaft eller lakridspulver
- Overtræk:
- 400 g chokolade
Instructions
Man kan dele flødebolle-processen op i tre faser:
- Første proces: Bundene udstikkes og bages hurtigt i ovnen
- Andet proces: Skummet laves og sprøjtes på bundene, hvorefter de skal stå for at “sætte” sig
- Tredje proces: Flødebollen overtrækkes med chokolade
FØRSTE PROCES – BUNDENE
- Rul marcipanen ud i en passende tykkelse. Jeg plejer at rulle dem så de er cirka 3-5 mm tykke. Det hjælper at drysse med lidt flormelis, når du ruller marcipanen ud. Så er det nemmere at løsne dem fra bordet igen.
- Udstik bundene med en rund udstikker.
- Bag bundene i cirka 5-8 min. ved 180 grader.
- Nu skal de bare køles af, og så er de klar til at blive sprøjtet med skummet.
ANDEN PROCES – SKUMMET
- Hæld æggehviderne og 15 g. sukker i en helt ren skål. VIGTIGT, at den er fuldstændig ren, da det ellers kan ødelægge processen! Du skal ikke piske det endnu, men hav redskaberne klar.
- Kom vand, glukosesirup og 250 g. sukker i en helt ren gryde.
- Kog massen op til, det når en temperatur på præcis 117 grader. Brug et sukkertermometer, så du opnår den helt rigtige temperatur. Det er ikke meningen, at sukkermassen skal buldrekoge, men koge fint og langsomt indtil den har den rette temperatur.
- Når sukkermassen har en temperatur på ca. 110 grader, skal du piske dine æggehvider og de 15 gr. sukker. Det skal piskes luftigt og fint – ofte i længere tid end man lige regner med. Det plejer at passe med, at sukkermassen når de 117 grader.
- Når sukkermassen når de 117 grader, tager du gryden af varmen.
- Skru op for fuld speed på piskeriset og hæld i en MEGET tynd stråle den varme sukkermasse ned i skålen.
- Pisk for fuld drøn i cirka 8-10 minutter, indtil skummet er helt stift og skinner let! Test det gerne undervejs. Hvis du er i tvivl, så giv den gerne lidt mere. TIP: Mens den varme sukkermasse bliver pisket sammen med æggemasserne, er det en god ide at køle skålen af med isterninger eller et vådt og koldt viskestykke. Det hjælper på processen.
- Put skummet i en sprøjtepose evt. med en flot tyl og sprøjt forsigtigt skummet ud på bundene. Øvelse gør mester – det har jeg i hvert fald fundet ud af. Mine første flødeboller var godt nok ikke særlig flotte!
Nu skal flødebollerne blot stå i cirka 1-2 timer ved stuetemperatur for at trække og danne en hinde. Det gør det nemmere, når de skal overtrækkes med chokolade.
TREDJE PROCES – OVERTRÆK
- Hak chokoladen i små stykker og smelt det over vandbad eller i en chokoladesmelter. Det er vigtigt, at chokoladen ikke er brandvarm, når du overtrækker flødebollerne, da de ellers vil falde sammen. Temperer derfor din chokolade, så den stadig er flydende, men også lidt afkølet.
Der er mange metoder til at overtrække flødebollerne. Jeg holder dem på skrå og drejer dem forsigtigt i chokoladen i en skål (som også er lidt på skrå). Nogle bruger en ske og andre bruger en pensel. Jeg fik ikke selv taget nogle billeder af denne proces, da jeg var fuldstændig smurt ind i chokolade – men håber snart, at jeg får hjælp til snart at tage nogle!
Notes
Drys flødebollerne med fx lakridspulver, frysetørret bær eller krymmel – kun fantasien sætter grænser! Sæt dem på køl og derefter kan du servere dem for dine heldige gæster 🙂
Klumper sukkeret, når du laver flødebolleskummet?
Jeg har fået flere spørgsmål fra læsere, der får små irriterende sukkerklumper, når de hælder den varme sukkermasse sammen med æggehviderne.
Det kan skyldes temperaturforskellene mellem sukkeret og æggehviderne. Den varme sukkermasse skal hældes over i de stivepiskede æggehvider i en MEGET tynd stråle og under konstant piskning. Det er meget vigtigt. Hvis ikke du pisker konstant, så bliver den varme sukkermasse til klumper, når den møder de noget koldere æggehvider. Det samme sker, hvis du hælder en for tyk stråle sukkermasse i af gangen.
Jeg bruger altid min Kitchen Aid til at piske, da det giver mig lidt mere frihed – og jeg har ikke haft problemer med klumper. Jeg har dog haft andre læsere, der har haft succes med en almindelig håndmixer. Ulempen ved håndmikseren er, at det er lidt hårdt at piske i så lang tid – sukkermassen skal have længere tid, end man lige tror. Skummet kan dog sagtens laves med en håndmixer.
My Email is danskepige because I will always be a Danish Girl here in America. I have missed not having flodeboller since the last time I was home. I’m so happy to have this recipe, thank you for sharing it.
I did not know that you can bake the marzipan in the oven, as a wafer.
I can’t wait to try this and share with my neighbors.
Thanks again,
Joan Simonsen
Hi Joan
You are welcome 🙂 Have a nice day!
– Maria/Madgladmad
Sikke flotte flødeboller! Og det er den første opskrift, jeg har fundet, som bruger glukosesirup fremfor ren glukose.
Hvor meget frysetørret hindbær har du tilsat din skum?
Hilsen Melina
Hej Melina
Først og fremmest tusind tak for din kommentar 🙂
Jeg kan ikke huske præcis, hvormeget frysetørret hindbær jeg puttede i, men jeg vil tro cirka 2 spsk. – men det kommer også an på, hvor fremtræden, du ønsker hindbærsmagen. Jeg har også tidligere kogt lidt frosne hindbær og brugt lidt af saften derfra i skummet, da det giver en mere kraftig hindbærsmag. Mit råd er at prøve dig stille og roligt frem – smag til undervejs og tilsæt mere, hvis du ikke synes, at smagen er der endnu.
Skriv endelig igen, hvis du har andre spørgsmål – så vil jeg prøve at svare så godt, jeg kan. Rigtig god aften!
Kh. Maria/Madgladmad
Tak for det hurtige svar!
Glæder mig til at kaste mig ud i flødebolleprojektet. Kan dog se, at et sukkertermometer er nødvendigt, så jeg må lige have anskaffet mig sådan et. Har ledt overalt, føler jeg.
Hvad størrelse er det tyl, du bruger, til flødebollerne?
Har hørt nogle bruger kræmmerhusedej til bundene for at give en tyndere og sprødere bund, samt at nogen overtrækker bundene med chokolade, så væden fra skummet ikke trænger ned i bundene. Kun fantasien sætter grænser!
Hej Melina
Ja det kan være svært at finde et sukkertermomenter – jag havde selv svært ved at finde et. Og så er de ret dyre. Jeg bruger faktisk mit digitale stegetermometer, som jeg også bruger, når jeg laver en steg. Det virker fint.
Jeg har brugt en tyl fra Wilton, der hedder M1. Den er super god til frosting også. Du kan bruge alle mulige former for bunde. Som du selv siger – så er det kun fantasien, der sætter grænser. Fortæl gerne, hvis du eksperimenterer med noget 🙂 Der er mange, der også overtrækker deres bunde, det er også super lækkert, men det er ikke en nødvendighed – jeg har i hvert fald ikke oplevet at skummet er trængt ned i bundene, men hvis man gerne vil have super sprøde bunde, er det nok en god ide 🙂
God aften!
Kh. Maria/Madgladmad
Vil bare nævne at man kan få et sukkertermometer i Søstrene Grene for den nette sum af 30kr 🙂
Hej Katrine
Hvor skønt! Tusind tak for tippet 🙂
Kh. Maria/Madgladmad
Hej 🙂
Jeg har lige et par spm:
1) Kan man bruge almindelig vaniljesirup i stedet for glykosesirup?
2) Hvor vigtigt er det med temperaturen?
Tak! 🙂
Mvh. Marianne – flødebolleELSKER!
Hej Marianne
1) Nej desværre. Jeg har engang lavet flødeboller uden glykosesirup og i stedet med almindeligt sukker, men jeg er mest vild med glykose. Det giver skummet en mere cremet og lækker konsistens.
2) Det er meget vigtigt, men jeg vil sige, at hvis du tager chancen uden termometer, så vil jeg lade det koge i cirka 15 minutter for at være sikker. Sukkermassen skal være tyknet og noget af vandet dampet af inden, at du bruger den. Det kan godt lade sig gøre, men jeg vil anbefale et termometer – så er man helt sikker på et godt resultat 🙂
Mht. vaniljesirup så ville jeg putte lidt i sukkermassen i stedet for lidt sukker for at give skummet en skøn vaniljesmag. Jeg håber, at du fik svar på dine spørgsmål, ellers er du velkommen til at skrive igen 🙂
Kh. Maria/Madgladmad
Hej
Har lige forsøgt mig med flødebollerne som beskrevet ovenfor.
Jeg tror jeg fik pisket dem for lidt, for skummet falder sammen og glider ud over bunden… ØV!
Synes ellers min skum var godt fast i det, da jeg piskede. Hvad skal jeg holde øje med næste gang, så min skum bliver bedre – nogen tommelfingerregler? (Jeg piskede i 8-9 min.)
Hej Vibeke
Det lyder umiddelbart til, at din skum skal piskes i længere tid næste gang.
Det kan også afhænge af tre andre ting. 1) hvor tynd en stråle du hælder med, når du hælder den varme sirup ned i skummet – gerne så tynd som muligt. 2) Det kan også være, at du næste gang skal køle din skål lidt ned, mens den kører for fulde drøn – altså efter at al siruppen er hældt ned i skummet og piskeriset kører på fulde drøn. Det kan hjælpe på skummets fasthed. 3) hvis gryden ikke er gjort 100% ren inden, så kan det i nogle tilfælde også påvirke skummet. Det er dog sjældent.
Mit bedste råd er i hvert fald, at piske i længere tid næste gang – det kan gøre den helt store forskel. Hvis du er i tvivl, så bare pisk lidt mere 😉
Kh. Maria/Madgladmad
Hej igen.
Jeg prøvede m vaniljesirup og det gik superB! Bare FYI 🙂
Og tak for tippet m sukkertermometeret i Søstrene Grene – det virker super godt!
Jeg puttede lakridspulver i skummet og det er SÅÅÅÅÅ lækkert! I am in love!
Tak!
Kh. Marianne.
Hvor dejligt 🙂 Tak for din tilbagemelding.
Kh. Maria/Madgladmad
Hejsa, min datter har tænkt sig at dele disse lækre flødeboller ud i sin klasse til sin fødselsdag – så derfor laver vi dem dagen før. Hvordan skal de opbevares, for at beholde den flotte blanke chokolade? Håber jeg hører fra jer;)
Hej Camilla.
Jeg plejer at opbevare dem i køleskabet, og jeg har ikke oplevet, at det ødelægger den blanke chokolade. De kan sagtens stå uden køl i skolen, men hvis I laver dem dagen før, så ville jeg opbevare dem på køl indtil, de skal sendes afsted til skolen. Hvis I finder en fed løsning til at transportere dem, må du meget gerne give tippet videre! Jeg er nemlig på jagt efter den gode transport-ide til flødebollerne. Jeg synes, at de er sværre at transpoortret 😉
Kh. Maria/Madgladmad
Hvilken chokolade bruger du til overtræk?
Hej Signe
Jeg har ikke et bestemt mærke, som jeg altid bruger. Det vigtigste for mig er, at det er en lækker, kvalitetschokolade, som passer til det skum/bund, jeg laver. Jeg ved ikke, om det giver dig svar nok? 🙂
Mvh. Maria
Hejsa.
Jeg vil bare lige komme med et tip ang flødebolle bunde. Jeg har fået en pakke sprøde bunde fra Sverige. Dem kan jeg så trykke ud i den str jeg vil have, og det giver jo fantasien et boost. Bundene hedder på svensk: smørgåsrån. Ø’et har jeg her skrevet på dansk, men er et o med de der prikker over (ved ikke hvad det hedder).
Bundene er super sprøde og tynde. Præcis som på købe flødeboller. Held og lykke 🙂
Hej Krestina
Tusind tak for tippet! Det vil jeg da helt sikkert lige holde øje med 🙂
Kh. Maria/Madgladmad
Super lækre flødeboller!!!
-jeg fik dog lavet dem lidt rigeligt store. Hvor store laver du dine bunde? (diameter på udstiksform)
Bedste hilsener, Stine
Hej Stine
Det er jeg glad for at høre! 🙂 Det er meget forskelligt. Nogen gange laver jeg dem små (cirka 3 cm i diameter) og andre gange større – det kommer meget an på, hvilket humør jeg er i, og hvilken anledning de er til. Jeg synes dog, at de små er nemmere at have med at gøre?
Kh. Maria/madgladmad
Hej Maria.
Har før prøvet din opskrift og det er lykkedes, men idag har jeg prøvet at lave skummet to gange. Men det vil bare ikke lykkes at få det stift. Har prøvet med en frossen skål når det skal piskes sammen, og så piske løs i ca.15min. Kan det være vores stue temp. der er for høj? Mvh Mark
Hej Mark.
Hvor irriterende. Hmm.. og sukkermassen har nået den rette temperatur inden, at det hældes over i æggehviderne? Det mindste skidt i skålen kan også have en indflydelse på, om skummet bliver stift. Det er ret følsomt. Umiddelbart kan jeg kun se, at det er de to ting, der kan skyldes, at det ikke bliver stift.
Kh. Maria/Madgladmad
Hejsa.dette bliver min første gang med flødeboller.har aldrig turdet før.jeg har købt de almindelige bunde som er på formaLe købte flødeboller.synes ikke så godt om marcipan bunde.det for sødt.hvis man vil lave med lakrids pulver putter man så bare pulveret i?hvis ja hvor meget Ca??hilsen spørge Jørgen (Jill)
Hej Jill
Sejt, at du begiver dig ud i det 🙂 Det skal nok blive godt! Du kan lave bundene lige som, du gerne vil have dem, så det er helt fint, at du har købt bundene. Hvis du vil lave flødebollerne med lakridspulver, så vent til, at hele sukkermassen er hældt langsomt over i æggehviderne (på meget høj hastighed). Og smag gerne til undervejs, så du er sikker på, at de smager, som du gerne vil have det. Styrken og smagen kan variere fra lakridspulver, så det er forskelligt, hvor meget der skal i 🙂
Rigtig god fornøjelse!
Kh. Maria/Madgladmad
Hejsa
Jeg vil super gerne lave nogle lækre flødeboller med hvidt chokoladebetræk og hindbærskum.
Jeg tænker på at koge frosne hindbær op, blende dem, så de får en grødig konsistens. Skal jeg være bange for at ødelægge skummets konsistens? Og hvornår skal jeg hælde hindbærgrøden i?
Mvh. Rasmus 🙂
Hej Rasmus
Jeg har prøvet flere ting. Jeg har prøvet at tilsætte hindbær i den varme sukkermasse, men jeg har også ventet med at tilsætte det efter, at jeg har pisket skummet, hvorefter jeg har vendt det i. Begge dele fungerede for mig 🙂
Mvh. Maria
Hej.
Lækre flødeboller.
Tip til skum: lad æggehviderne få stuetemperatur & put lidt bagepulver i dem, så “hæver” de fint & hurtigt op under piskning. ☺
Hej Isabella
Tak for de gode råd 🙂
Mvh. Maria
Hei.
Hvor lang holdbarhet har flødebollene. Vil de holde seg i kjøleskapet i 3-4 dager?
Mvh
Kate
Hej Kate
Jeg ville sige max en uge, men jeg vil klart anbefale, at de bliver spist inden for et par dage, så smager de bedst 🙂
Mvh. Maria
Hej Kate
Jeg ville sige max en uge, men jeg vil klart anbefale, at de bliver spist inden for et par dage, så smager de bedst 🙂
Mvh. Maria
Hej.
Det er en super opskrift. Jeg vælger dog den lette udgave til bundene. Køb en rulle marcipan, lille eller stor, i køleskabet til den er kold, og så skærer jeg bundene i skiver, som men gør med en småkagedej. Jeg har også prøvet med Speltvafler fra Urtekram. De er lagt sammen, men kan let skilles med en kniv. De er fine og smager godt. Kan købes i Bilka. Til transport bruger jeg min muffinform med låg.
Kirsten
Hej Kirsten
Tak for de gode råd 🙂
Mvh. Maria
Hej Maria, tak for opskriften.
Bedstemor her må prøve at lege lidt 😉
Det er måske dumme spørgsmål, men da jeg kun plejer at begå mig ud i mad bliver jeg nødt til det.
Hvor køber jeg glukose og kan jeg erstatte vand med lidt kaffe eller anden væske.
Venter spændt på forhånd tak.
Hej Kaja
Dejligt, at du vil lege med 😉 Du kan efterhånden købe glukose i de fleste supermarkeder – jeg mener, at Irma har det i deres faste sortiment. Held og lykke!
Mvh. Maria
Tænker at transportere flødebollerne i gamle kasser fra købeflødebollerne. Mon ikke det går. Super opskrift iøvrigt….
Hej Karina
God ide 🙂
Hei! Superlekre flødeboller☺ Hvor lenge er flødebollene holdbar? Holder de seg feks lengre i kjøleskap?
Hej Monica
Jeg ville sige max en uge, men jeg vil klart anbefale, at de bliver spist inden for et par dage, så smager de bedst 🙂
Mvh. Maria
Du skal putte palmin i chokoladen. Ca 17 % af mængden.
Så får du den tynde sprøde knæk på chokoladen og ikke al chokoladen på en.
Hej Ditte
Tak for tippet – det har jeg aldrig prøvet.
Mvh. Maria
Hej 🙂
Super lækker opskrift, jeg blev inspireret og måtte kaste mig ud i det projekt. Mit første forsøg med flødeboller er dog ikke helt vellykket. Jeg har tydeligvis ikke fået pisket skummen nok (øv) men næste problem er chokoladen 😮
Skal der bruges smeltechokolade? Jeg kunne slet ikke få chokolade delen til at virke. Har du mulighed for at uddybe processen? 🙂
Tak for den flotte opskrift og billeder! Stor inspiration 😀
Mvh
Marie
Hej Marie
Først og fremmest tak for de fine ord 🙂 Derefter, øv med skummet. Jeg skal lige høre, hvad problemet med chokoladen var? Og var det i samme omgang, som den, hvor skummet ikke blev pisket nok? 🙂
Mvh. Maria
Hej 🙂
Hvornår tilsætter du smag til skummet?
Mvh
Hej Henriette
Jeg har prøvet flere ting. Jeg har fx prøvet at tilsætte hindbær i den varme sukkermasse, men jeg har også ventet med at tilsætte det efter, at jeg har pisket skummet, hvorefter jeg har vendt det i. Begge dele fungerede for mig 🙂
Mvh. Maria
Jeg lavede dem i går, og de blev rigtig gode! Tak for opskriften 🙂
Hej Thea
Tak for din besked. Det var dejligt at høre 🙂
Mvh. Maria
Hej..
Jeg ved ikke lige hvad der gik galt for mig..
Sukkermassen som jeg kom i, fordelte sig næsten ikke i æggehvide\sukkermassen men blev til små og store trælse klumper..
Hilsen Cille
Hej Cille
Øv, det lyder ikke godt. Hvad bruger du til at piske skummet med? En håndmixer eller en køkkenmaskine?
Mvh. Maria
Hej Maria.
Jeg har i dag forsøgt mig med, din opskrift… hold op den var nem at følge og resultat var rigtig godt! jeg vil sige at jeg lige skal øve mig lidt på sprøjteteknikken.. men ellers gik det rigtig godt, god opskrift!
Kh. Julie
Hej Julie
Det er jeg bare glad for at høre. Haha.. ja, sprøjteteknikken kan drille lidt, jeg er heller ikke super ferm til det endnu. Et lille tip er at bruge stjernetyllen, som jeg også har brugt til nogle af billederne, den synes jeg, er nemmere at arbejde med 😉 Og så bliver de super flotte at se på.
Mvh. Maria
Super lækre.. Min ældste datter på 4 og jeg, lavede dem idag. De er nemme at lave og smager røvgodt!! Det skal klart prøves igen.. Hvor køber man frysetørret hindbær henne?
Mvh Jette
Hej Jette
Tusind tak for din besked. Det er jeg bare så glad for at høre 🙂 Du kan efterhånden købe det i de fleste supermarkeder. Jeg ved, at Irma plejer at have det. Sig endelig til, hvis I opdager en smag, som vi andre ikke kan undvære.
Mvh. Maria
Hvis jeg nu vil lave to forskellige flødeboller kan jeg så godt dele portionen og komme forskellig smag i når den er rørt sammen?
Hejsa
Ja, det kan du sagtens 🙂
Mvh. Maria
Hvor længe kan de holde sig friske?
Hej Susanne
Jeg ville sige max en uge, men jeg vil klart anbefale, at de bliver spist inden for et par dage, så smager de bedst 🙂
Mvh. Maria
Hejsa
Jeg ville høre hvornår du tilsætter hindbær, jeg har hindbærpulver som jeg vil bruge.
Hilsen Bente Plougfelt
Hej Bente
Jeg har prøvet flere ting. Jeg har prøvet at tilsætte hindbær i den varme sukkermasse, men jeg har også ventet med at tilsætte det efter, at jeg har pisket skummet, hvorefter jeg har vendt det i. Begge dele fungerede for mig 🙂
Mvh. Maria
hvor lang tid tager det t ave flødebollerne samlet
Hejsa 🙂
Det kommer meget an på, hvor garvet du er, men jeg vil sige cirka 1,5-2 timer 🙂
Mvh. Maria
Hej!
Lækker opskrift. Jeg ville lige høre om du måske har et tip. Da jeg hældte den varme sukkermasse over i æggemassen stivnede sukkeret for hurtigt og der opstod derfor klumper af sukker. Det skal så siges at jeg brugte en håndmixer frem for en der gør det af sig selv.
Mange sommerhilsner
Embla
Hej Embla
Det kan godt skyldes din håndmixer – den er måske ikke kraftig nok? Jeg tænker, at håndmixeren har kastet sukkeret for meget rundt, og at det er stivnet, inden det når at blive mikset med æggemassen. Kun et gæt. Jeg har ikke selv oplevet det, du beskriver. Og dog, jeg får nogle gange nogle sukkertråde/små sukkerklumper i toppen af skålen, men det er helt normalt ikke noget, der har en indflydelse på skummet, da det kun er i toppen. Mvh. Maria
Hej Maria,
Skal da forsøge din opskrift inden længe, men har en våd drøm om at skummet skal være super-karamel-skum.
Mine creme brulee opskrift rummer en hj.lavet vanilje ekstrakt med en base af Brandy. Og så tænker jeg butterscotch.
Men som du nævner skal skålen være pinlig ren, og så tænker jeg om smør/karamel/alkohol udgør et problem for min skum.
Hvad siger en ekspert? 🙂
Vh
Kenneth
Hej Kenneth
Mmmm.. det lyder super lækkert! Del endelig din opskrift 🙂 Umiddelbart tænker jeg ikke, at det vil blive et problem – uden at vide nøjagtig, hvad du har tænkt dig. Hvis du er usikker, så pisk skummet først og tilsæt fyldet/smagen efterfølgende.
Mvh. Maria
Hvor laenge kan de holde sig ?
Hej Maibritt
Jeg ville sige max en uge, men jeg vil klart anbefale, at de bliver spist inden for et par dage, så smager de bedst 🙂
Mvh. Maria
Hej hvad gør jeg ves jeg ikke har et tamometer
Hejsa 🙂
Uhhh.. så bliver det svært. Jeg har tidligere prøvet uden termometer, og det gik, men jeg ved ikke, om det var mere held end forstand 😉 Uden at jeg vil hænges op på det, så vil jeg sige, at det skal koges cirka 5 minutter. Men jeg vil klart anbefale dig at anskaffe et termometer, da det er svært uden. Jeg håber, at det er svar nok 🙂
Mvh. Maria
Hej
Har du prøvet hakke nødder ned i skummet??
Hilsen Villads (9 år)
Hej Villads
Nej, det har jeg faktisk ikke – men det er da en super god ide! Det vil jeg prøve, tak 😀
Mvh. Maria
Hej, ogsaa en expat her 🙂
Jeg har taenkt mig at begive mig ud i dette floedebolleprojekt imorgen, og har endelig faaet hamstret alle ingredienser og redskaber sammen (ikke let, naar man bor i udlandet), men…. jeg har glukosepulver, ikke sirup. Nogen anelse hvor meget jeg skal bruge? Stadig den samme vaegt i gram?
Mvh Mai-Britt
Hej Mai-Britt
Dejligt, at du vil begive dig ud i projektet 🙂 Jeg kan desværre ikke hjælpe dig, da jeg aldrig selv har prøvet glukosepulver.
Men du må ha’ held og lykke med projektet!
Mvh. Maria
Hej
Vil lave flødebollerne i weekenden. Ser bare så gode ud. 🙂 Hvor længe kan de holde sig ?
Mvh Birthe
Hej Birthe
Jeg ville sige max en uge, men jeg vil klart anbefale, at de bliver spist inden for et par dage, så smager de bedst 🙂
Mvh. Maria
Hej Maria.
Hvordan temperere du den mørke chokolade?
Mvh. Marie
Hej Marie
Jeg bruger altid Blomsterbergs fremgangsmåde:
MØRK CHOKOLADE (CA. 50%)
Hak al chokoladen helt fint.
Varm lidt mere end halvdelen af chokoladen op i en skål over vandbad til 48-50° C (brug et termometer).
Kom den anden halvdel i en rimelig stor skål.
Kom to tredjedele af den smeltede, varme chokolade op i skålen til den usmeltede chokolade og lad de to ’smelte’ naturligt sammen. Tilføj kun mere smeltet chokolade, hvis de to dele ikke smelter sammen. Målet er at sikre et blankt udseende og et sprødt knæk på chokoladen, når den bagefter stivner.
Opvarm aldrig denne nu tempererede chokolade. Stivner den for hurtigt, så tilføj en anelse mere af den smeltede del. Det er en rigtig god idé altid at sætte et tyndt lag af den tempererede chokolade af på et stykke bagepapir for at se, om den bliver pænt blank, inden du går videre.
Den optimale arbejdstemperatur for den færdigtempererede chokolade er 31-32° C. Overstiger den 34° C, er du nødt til at starte forfra med ny chokolade.
Overskydende chokolade kan sagtens genbruges næste gang, man har mod på at begive sig ud i chokoladetempereringens mysterium eller bruges som smag i chokoladecremer og lignende.
LYS CHOKOLADE
Den optimale arbejdstemperatur for den færdigtempererede chokolade er 30-31° C. Overstiger den 33° C, er du nødt til at starte forfra med ny chokolade.
HVID CHOKOLADE
Den optimale arbejdstemperatur for den færdigtempererede chokolade er 29-30° C. Overstiger den 32° C, er du nødt til at starte forfra med ny chokolade.
Mvh. Maria
Jeg har spørgsmål til skum. Først lidt om vores forsøg.
Fuldt Blomsterbergs opskrift, dog din har nogle smarte tips undervejs 😉
Når vi hælder sukkeret over æggemassen bliver det bare til sukker klumper i bunden.
Prøvet 3 størrelser skåle, og nu også med dit tip om at køle det ned. Og piske ifølge din opskrift.
Har du nogen ide om hvad der kan være gåde galt.
Hilsen manden der får opvasken efter kæresten er ambitiøs i er køkken
Hej Casper
Åhh.. det lyder ikke godt med al den opvask. Jeg HADER opvask – og det er måske det værste ved denne opskrift. Man får meget af det 😉 Jeg er ked af at høre, at du har problemer med klumper i skummet. Du er dog ikke den eneste, og jeg har derfor lavet et lille afsnit under opskriften, hvor jeg prøver at finde en løsning på problemet. Jeg håber, at det kan hjælpe 🙂
/Maria
Ville jeg kunne lave skummet dagen før og Stille det på køl til brug dagen efter?
Hej Line
Jeg har ikke selv prøvet det, så jeg må desværre være dig et svar skyldig. Umiddelbart vil jeg tro, at skummet begynder at danne en tynd hinde, men det kan være, at du bare kan tage denne af? Fortæl endelig, hvad du ender med at gøre – og hvordan det gik 🙂
/Maria
Jeg er på ferie i Denmark og har fået en stor lyst til at prøve disse flødeboller jeg har ikke et klud om jeg kan købe glukosesirup i canada men vil nu prøve at gå til Irma og købe med mig men en af kommentaren var hun havde glukose i pulver ved du hvor jeg vil købe dette tak jeg vil skrive tilbage når jeg har prøvet at lave dem jeg rejser hjem til Vancouver på torsdag tak Tina t
Hej Tina
Jeg har ikke selv prøvet at bruge glukosepulver, men jeg ved, at de fleste supermarkeder efterhånden har glukosesirup på hylderne 🙂 Jeg er næsten 100 procent sikker på, at Irma har det. Held og lykke 🙂
/Maria
Når man har lavet dem… Hvor længe kan de holde sig? 😊
Hej Henriette
Jeg plejer at sige, at de kan holde sig en uge i køleskabet 🙂
Kh. Maria