I år er det endnu et år med hjemmelavede gaver. Eller i hvert fald nogen af dem. Og derfor har jeg begivet mig ud i at lave flødekarameller til mine forældre, som kan spises hen over julen af dem selv og gæster. Det er slet ikke så svært, som nogen går og tror. Så kast dig blot ud i det.
Ingredienser: Karameller
- ½ l. piskefløde 38 %
- 250 g. sukker
- 125 g. glukose (glukose sirup fås i velassorterede supermarkeder)
- 1 vaniljestang (kan udelades)
Fremgangsmåde
Det er vigtigt, at du har tålmodighed, når du skal lave karameller, da det godt kan tage sin tid!
Start med at skrabe alle vaniljekornene ud. Det er en god ide at hælde lidt sukker på skærebrættet. Det kan hjælpe med at få de lækre vaniljekorn af kniven, hvis du kører det rundt i sukkeret.
Kom alle ingredienserne i en gryde, og kog dem indtil karamellen er gylden og meget tyktflydende.
Rør i den med jævne mellemrum, dog mest i slutningen. Karamellen er først færdig, når massen er gylden og slipper grydens bund. Det tager lang tid – ved jævn god varme. Du kan evt. tjekke med et digitalt termometer (de går ofte til 200 grader). Karamellen skal minimum være 135 grader, men vigtigst af alt, skal den være mørk gylden, tyk og sej.
Når du mener, at den er færdig – det kan være svært at vide, hvornår massen er helt klar uden et termometer – tages gryden af blusset. Det er vigtigst, at massen ikke bliver for hård, så hellere blød. Hvis den bliver for blød, kan den altid bruges som karamelsovs. Men hvis den er for hård, så kan karamellerne være svære at tygge.
Du kan tjekke massen på køkkenbordet, når du har en fornemmelse af, at karamellen er færdig. Det kan være med til at give et indtryk af, om karamelmassen skal koges mere eller tages af varmen med det samme.
Karamellen hældes op i en beholder 18 X 18 centimeter, der er belagt med olieret bagepapir på både bund og sider. Brug en smagsneutral olie. Læg ligeledes et stykke olieret bagepapir på som top.
Lad karamellen afkøle ved stuetemperatur helst til næste dag – alternativt 4 – 5 timer i køleskabet. Karamelmassen kan herefter udskæres i 6 X 9 i alt 56 stk. Flødekaramellerne kan fx indpakkes enkeltvis i stykker af cellofan, som jeg gjorde. Jeg pakkede dem fint ind og puttede dem i et fint, gammeldags glas.
Jeg stemmer for hjemmelavede karameller til håndbold-night 😉
/Anna
Ærgeligt at vi aldrig nåede det!