Engang i 1960 kom en lille pige og sin bedstemor med en kage til et husmoderarrangement i Brovst, Nordjylland. Kagen blev et hit blandt de nordjyske fruer, og den deltog derfor efterfølgende i en Amo kagekunkurrence, hvor de vandt. Opskriften blev trykt i Amos løsbreve og kendskabet bredte sig hurtigt til hele Danmark. Sådan fortælles én af de mange historier om oprindelsen af drømmekagen fra Brovst.
Drømmekage fra Brovst er en af min yndlingskager, og jeg bestilte den ofte hos mor som barn, når jeg måtte vælge en kage at tage med i skole til min fødselsdag. Jeg fandt for noget tid siden en luksus udgave af kagen og prøvede den hurtigt af. Hvorfor bager jeg først den version nu?
Opskriften er fundet i Meyers kogebog og jeg elsker den! Det er lidt en luksus udgave af den, som jeg plejer at lave den. Den er så lækker, at den simpelthen bare skal prøves. Det bedste af det hele er dog, at der er virkelig meget topping!
Ingredienser: Drømmekage (cirka 10 personer)
- 450 g rørsukker (alm. sukker kan også fint gå)
- 6 mellem store æg
- korn af 1 vaniljestang
- 375 g hvedemel
- 4 1/2 tsk bagepulver
- 125 g smør
- 3 dl. sødmælk
- 200 g smør
- 300 g kokosmel
- 300g brun farin
- 125 g muscovadosukker (Du kan også bruge brun farin i stedet. Muscovadosukker er rørsukker, der ikke er raffineret og har derfor et højere indhold af sirup og er derfor dejlig fugtigt og har en mere krydret smag end brun farin)
- 1 dl sødmælk
Fremgangsmåde
Start med at piske sukker og æg til en luftig masse. Tilsæt derefter kornene fra vaniljestangen. Brug gerne lidt sukker til at få alle de lækre vanilje korn med! Når du har skrabet kornene fra stangen, kan du køre kniven i sukkeret, så løsner kornene sig, og det er nemmere at få dem over i skålen.
Sigt herefter mel og bagepulver i en skål for at undgå at man senere får en klump bagepulver i munden – det er bestemt ikke lækkert. Sigt det ned i de piskede æg, sukker og vaniljekorn.
Nu skal smøret smeltes i en lille gryde. Efter at smøret er smeltet tager du gryden af varmen og hælder mælken. Bland dette med resten af dejen. Dejen skal nu fordels i en bradepande med bagepapir. Sæt formen oven på et stykke bagepapir, og klip med en saks i hvert af de fire hjørner af bradepanden. Læg bagepapiret i bradepanden, og tilpas det.
Dejen skal bages midt i en forvarmet ovn ved 190 grader (varmluftsovn) i cirka 20 minutter.
I mellemtiden kan du forberede den topping, der skal oven på bunden efter, at den har bagt i 20 min. Så kom smør, kokosmel, brun farin, muscovadosukker (eller farin) og mælk i en gryde.
Lad toppingen koge lidt op, men under konstant omrøring, da det let brænder på! Tag det derefter af varmen.
Tag kagen ud efter de 20 min i ovenen og skru derefter ovnen op til 220 grader (varmluft). Fordel toppingen jævnt over kagen, og lad kagen bage færdig i ca. fem minutter. Hold øje med kagen, toppingen må ikke brænde på. Ps. Kagen smager stadig fantastisk efter et par dage – bare husk at pakke den godt ind, så den ikke bliver tør!
Skriv et svar