Jeg elsker æbler i kager! Og eftersom weekenden stod på hygge, var det jo oplagt at bage en kage. Valget faldt på æblekage, som jo egentlig er bedst med danske æbler, men hvad skal man gøre, når man er vild med æbler uden for sæsonen? Ja så bliver man jo nødt til at ty til de udenlandske – og de er faktisk også udemærket. Kagen tog i hvert fald ikke skade.
Ingredienser: Æblekage
- 250 g blødt smør
- 250 g sukker
- 4 æg
- 250 g mel
- 1 tsk. bagepulver
- 4 tsk. vaniljesukker eller en halv vaniljestang
- 8 æbler
- 5 tsk. kanel
- 5 spsk. sukker
- En håndfuld hakkede mandler/hasselnødder (skal ovenpå kagen)
Fremgangsmåde
Start med at skrælle æblerne (jeg ville ikke gøre det ved danske æbler), og del dem evt. med en æbledeler, som den på billedet nedenunder – det er i hvert fald meget nemmere, og det er jo mange æbler. Skær herefter æblebådene i 2,3,4 dele afhængigt af størrelsen.
Nu skal du piske smør og sukker sammen med et piskeris. Det er en god ide at tage smøret ud lidt før, da det ellers er svært at piske.Tilsæt herefter et æg af gangen, indtil massen er pisket godt og grundigt sammen! Kan tage lidt tid.
Bland nu mel med bagepulver og vanillesukker – ps. gerne det hjemmelavede vaniljesukker. Og rør forsigtigt de tørre ingredienser ned i skålen med det piskede smør, sukker og æg.
Tag cirka halvdelen af æblerne og læg dem ned i springformen. Min springform er 24 cm, du kan sagtens bruge en større, så bliver kagen blot lidt fladere. Hvis du gør det, skal den have lidt mindre tid i ovnen.
Bland sukker og kanel sammen og drys halvdelen over æblerne i bunden. Æblerne kan godt lægges lidt pænere i, ligesom med toppen, men havde lidt travlt – X factor var liiige ved at starte..
Bland gerne lidt af de resterende æblestykker i dejen! Nu skal du hælde dejen over æblerne – med eller uden æblestykkerne i dejen. Husk at der skal være nok til dekoration af toppen.
Fordel resten af æblestykkerne ovenpå dejen – læg dem gerne pænt – og drys med det sidste af kanelsukkeret. Hak mandler eller hasselnødder – eller hvad du ellers har – og drys det ovenpå kagen. Smukt.
Kagen skal bages i cirka 1 time, nogle gange få minutter mere. Pas på at nødderne ikke brænder på. Kagen skal bages ved 180 grader.
Server meget gerne med en god creme fraise, skyr eller flødeskum.
Uhm, den ser god ud. Jeg plejer at komme en smule marcipanmasse under æblerne. Det bliver også godt. Næste gang vil jeg prøve din med mandler i stedet.
Mvh
Ulrik
http://spisekammer.blogspot.com/
Det lyder virkelig også lækkert med marcipanen, jeg overvejede det faktisk også med denne, men eftersom jeg ikke havde noget, droppede jeg det hurtigt igen. Men det vil jeg helt sikkert prøve at tilføje næste gang.. mm.. Det kan kun gøre den mere lækker 😉
Umm lige hvad jeg sidder og ledte efter. På mandag skal jeg bage sammen med min børnehavegruppe. Bag for en sag.
Det lyder hyggeligt 🙂 Og hvor skønt at I støtter en god sag!
Kh. Maria/madgladmad